[Vojni recepti] Danes za kosilo

Pasulj :smiling_face_with_three_hearts:
Vem, da se v Srbiji to drugače kuha, ampak slovenačka mati me je naučila tako …

Kaj boš rabil/-a?

  • 1 kg suhega fižola (1kg, ker se ti ne da kuhat samo za enkrat, suhega pa lahko zamenjaš za tistega v konzervi, ampak sam če je res sila, recimo vojna ali pandemija)
  • 0.4 kg čebule
  • sladko papriko v prahu
  • paradižnikovo mezgo (če je nimaš, može tud pol piksne pelatov)
  • par strokov česna (v vojni ali pandemiji seveda velja tudi česen v prahu)
  • gverce, ki ti sedejo (poper, majaron, lovor, čili / ljuta paprika, zelena)
  • če res moraš in če ti kak vegi ne gleda pod roke, še malo slanine, ampak res ni ključna
  • malo vinčka, malo jušne osnove (jušna kocka za hitroprste will do)

Postopek

  1. Prejšnji dan namočiš fižol (konzerv ni treba odpret en dan v naprej).
  2. V slani vodi kuhaš fižol vsaj eno uro oz. do mehkega (tistega iz konzerve seveda ne).
  3. V drugi ponvi na malo olivca streseš čebulo (in če hočeš, slanino), posipaš s suho papriko, tenstaš do zlatega na ne prehudem ognju.
  4. Ko je presuho, malo zalivaj z vinom in jušno osnovo.
  5. Dodaj vse ostale gverce, pa tudi svež česen (ne prekmalu, da ne bo izgubil vse ostrine).
  6. Ko je fižol kuhan, ga kakšni dve zajemalki vrzi na čebulo in zalaufaj palični mešalnik. Tako dobiš gostoto, da ga ne rabiš srat z nekim fantom ali moko.
  7. Dodaš preostali fižol in fižolkovko (vodo, v kateri se je kuhal fižol) - do željene gostote.

Dober tek!

2 všečka

Kaj?
Najbolj simpl paradajz s čičeriko. 8 minut dela, 20 minut čakanja.

  • 1 konzerva čičerike
  • 1 konzerva paradajzove mezge
  • “za en palec ingverja”
  • 4 - 5 strokov česna
  • nekaj žlic olivnega olja

Kako?
Ingver nareži na “vžigalice”, česen sesekljaj (en strok pusti cel). V lonec nalij olivno olje, segrej, dodaj ingver in česen, pusti minuto ali dve, da se malo popraži, parkrat premešaj. Dodaj (precejeno) čičeriko, počakaj minuto ali dve in malo premešaj. Dodaj paradižnik, premešaj, pokrij in pusti na nizkem ognju 10 min do pol ure (odvisno kako zelo se ti mudi in kako gosto bi rad jedel).

Kaj zraven?
Nič, ali pa kos kruha.

1 všeček

Top! Namest slanine lahk prekajeno kračo al pa sam prekajene kosti, dost za okus!

1 všeček

Za strežnik z ljubeznijo skrbi Danes je nov dan.