Peka kruha

Mogoče bo komu prišlo prav, kako speči kruh. Najpomembnejše: peka kruha ni bav bav in vzame slabih 10 minut (plus počivanje testa in peka).

Kako se lotiti in kaj potrebuješ?
PRIPOMOČKI:

  • večja skleda za mesenje
  • manjša skleda cca 1/5 l za vodo
  • pekač
  • peki papir (opcijsko)
    SESTAVINE:
  • 1kg moke
  • kvas
  • velika žlica soli
  • olivno olje (opcijsko)
    POSTOPEK:
  • v veliko skledo streseš 8/10 moke. Na sredi narediš jamico.
    Po robu moke potreseš sol (pomembno, da po robu, da ne bo prišla sol v stik s kvasom).
  • v malo posodo daš cca pol litra mlačne vode, vanjo nadrobiš kvas in počakaš deset/dvajset minut, da nastane kvasica.
    (jaz sicer velikokrat dam vodo kar direkt v jamico in vanjo nadrobim kvas in zamesim)
  • kvasico vliješ v jamico in zamesiš (to pomeni, da z veliko žlico mešaš, tako da nastane pocasta zmes, počasi dodajaš moko, da nastane pocasto testo in potem toliko moke, da nastane lepo gnetno testo (ne sme biti preveč moke)
  • gneteš, da postane lepa kepa zelo mehkega in ne pocastega testa
  • v pehar daš kuhinjsko krpo, malce pomokaš in na krpo položiš testo, pokriješ s kuhinjsko krpo in daš počivat ( jaz velikokrat dam počivat kar v isto posodo, kot sem zamesila, s tem da jo počistim in malce pomokam po dnu)
  • testo počiva kakšno uro
  • po eni uri se ga zvrne na pekač, na katerem je peki papir ali je pomaščen (pozor, nekateri pred tem še pognetejo testo) in se ga da pečt na 190/200 stopinj za 45/50 minut. Včasih površino testa namažem z osoljenim olivcem (za bolj slastno skorjo) ali posujem s semeni. Tudi moke so lahko različne.

Drugače pa: včasih kruh slastno rata, včasih malo manj. Kvas je živa stvar. Odvisno je tudi od kvalitete moke. Nikakršen bav bav ni.

4 všečke

Mogoče še to, da si lahko iz SAMO moke in vode narediš sourdough osnovo in nikol več ne rabiš niti kvasa, da si narediš kruh. Pa še kombucha s tem dobi bratca in ji ne bo dolgčas :slight_smile:

Postopek: https://www.youtube.com/watch?v=sTAiDki7AQA&t=

Imamo tudi karantensko “sourdough” temo (hvala @eva)

Opa, spregledal.

Za kruh z levo roko predlagam tale YT serial od Napota:

1 všeček

Za strežnik z ljubeznijo skrbi Danes je nov dan.